Sladké pokušení: Fíky v hlavní roli gastronomie

Fíky

Fíky: sladký poklad z jihu

Fíky, plody stromu fíkovníku, evokují slunce zalité středomoří a sladkou chuť léta. Jejich jemná dužina a křupavá semínka skrývají v sobě poklad chutí a vůní. Fíky jsou nejen lahodné, ale i zdravé. Obsahují vitamíny A, B a C, minerály jako draslík, vápník a železo, a vlákninu prospěšnou pro trávení. Čerstvé fíky si nejlépe vychutnáte jen tak, případně s trochou medu a jogurtu. Skvěle se hodí i do dezertů, koláčů, džemů a marmelád. Sušené fíky jsou skvělou zdravou svačinkou a dodají energii během dne. Ať už si fíky vychutnáte v jakékoli podobě, dopřejete si tak kousek slunce a zdraví z jihu.

Od starověku po současnost

Lidé se od nepaměti snažili pochopit a zmapovat svět kolem sebe. Od babylonských hliněných tabulek s astronomickými pozorováními přes Ptolemaiovy geocentrické modely až po Koperníkovu revoluční heliocentrickou teorii se naše znalosti o vesmíru neustále vyvíjely. Vynález dalekohledu v 17. století odstartoval novou éru objevů, kdy Galileo Galilei pozoroval měsíce Jupiteru a zpochybnil tak dosavadní představy o stavbě sluneční soustavy. S rozvojem fyziky a matematiky v 18. a 19. století se astronomie stala exaktní vědou, která dokázala předpovídat pohyby nebeských těles s neuvěřitelnou přesností. 20. století pak přineslo převratné objevy jako rozpínání vesmíru, existenci galaxií a reliktní záření, které potvrdilo teorii velkého třesku. Dnes, v éře kosmických sond a obřích teleskopů, se naše znalosti o vesmíru rozšiřují závratnou rychlostí.

Pěstování a sklizeň fíků

Fíkovníky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří na slunném a chráněném stanovišti. Ideální je jižní strana domu nebo zeď, která bude v zimě chránit před mrazem. Půda by měla být propustná a bohatá na živiny. Před výsadbou je vhodné zapracovat do půdy kompost nebo hnůj. Fíkovníky vysazujeme na jaře nebo na podzim. Během vegetace je důležitá pravidelná zálivka, zejména v období sucha. Hnojíme dvakrát ročně, na jaře hnojivem s vyšším obsahem dusíku a v létě hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Sklizeň fíků probíhá od srpna do října, v závislosti na odrůdě a počasí. Zralé fíky poznáme podle toho, že jsou měkké a začínají z nich vytékat kapky sladké šťávy.

Nutriční hodnota a zdraví

J

Využití v kuchyni

V kuchyni nachází všestranné uplatnění. Hodí se k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Můžete ho přidat do smoothie, jogurtu, ovesné kaše nebo müsli. Skvěle se hodí i do dezertů, jako jsou koláče, sušenky nebo dorty. Jeho chuť se výborně doplňuje s čokoládou, ovocem, ořechy a různými druhy koření. Využít ho můžete i při vaření, například do polévek, omáček nebo marinád. Dodá jim zajímavou chuť a aroma.

Recepty s fíky

Fíky jsou samy o sobě delikatesou, ale v kombinaci s dalšími surovinami se z nich stávají doslova gurmánské zážitky. Sladká chuť fíků se skvěle doplňuje s slanými sýry, jako je například kozí, gorgonzolou nebo ricottou. Vyzkoušejte jednoduchý předkrm - rozkrojte fíky na čtvrtky, pokapejte je medem a olivovým olejem a doplňte kouskem sýra. Pro milovníky masa se fíky hodí k vepřové panence, kachním prsům nebo jehněčímu. Skvěle chutnají i v kombinaci s červeným vínem, rozmarýnem a tymiánem.

Nezapomínejme ani na sladké recepty! Fíky dodají šmrnc koláčům, dortům i dezertům. Připravte si například fíkový koláč s ořechy a skořicí nebo nadýchanou bábovku s fíky a citronovou kůrou. Fíky můžete přidat i do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie.

Tipy pro nákup a skladování

Při výběru vždy zkontrolujte datum spotřeby a stav obalu. Kupujte jen tolik, kolik skutečně spotřebujete, abyste zbytečně neplýtvali potravinami. Po příchodu domů zkontrolujte teplotu v lednici, měla by se pohybovat mezi 0-5 °C. Některé potraviny, jako například brambory, cibule nebo česnek, skladujte raději na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě. Ovoce a zeleninu uchovávejte odděleně od sebe, jelikož některé druhy ovoce produkují etylén, který urychluje zrání a kažení ostatních. Pro delší uchování čerstvosti bylinek je můžete dát do sklenice s vodou nebo zabalit do vlhké utěrky a uložit do lednice.

Publikováno: 11. 06. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Agáta Němčíková

Tagy: fíky | ovoce