Kachny

Kachny jsou vodní ptáci, mezi které patří rovněž labutě a husy. Kachny jsou rozšířené po celém světě a setkáváme se s nimi na všech kontinentech.

Kachna má tělo přizpůsobené k pobytu na vodě. Její tělo se podobá tvaru loďky, nohy jsou pak opatřeny plovacími blánami. Kachna má dále plochý a široký zobák, který je opatřený rohovitými lištami a malými zoubky, kterými cedí vodu a zachycují potravu.

Na rozdíl od jiných domácích zvířat jako jsou ovce, prasata nebo slepice, v případě kachny nevíme zcela přesně, kdy a kde kachna zdomácněla. Je klidně možné, že to bylo na různých místech světa nezávisle na sobě. Kachny jsou ovšem i divoké, často je můžeme uvidět ve volné přírodě, třeba když vyrazíte na odpolední procházku k řece nebo k rybníku.

Na první pohled většinou velice rychle a snadno rozpoznáte kačera od kachny. Samec kachny divoké má totiž kovově lesklou zelenou hlavičku a krk, dále jasně bílý proužek kolem krku, tmavě hnědou hruď a černé peří na ocase. Samička je naopak mnohem méně zbarvená a nápadná, což je ve světě zvířat naprosto běžný jev.

I když je kachna převážně vodní tvor, hnízdí na zemi vždy velmi blízko vody. Své hnízdo mívá pěkně a důkladně vystláno prachovým peřím. Chov kachen není nikterak náročný. Pokud kachny mají volný přístup k rybníku či k řece, najdou si většinou potravu samy. V minulosti bývaly kachny chovány na maso a na vajíčka. Dnes už většinou pouze na maso. Kachní vajíčka totiž ve zvětšené míře než slepičí obsahují zárodky různých druhů nemocí. V žádném případě se nesmějí jíst nedostatečně tepelně upravená, anebo dokonce syrová. Jsou ovšem mnohé oblasti v Asie, kde dodnes používají více kachních vajec než slepičích. Kachní maso má však výbornou chuť. Desítky různých receptů z kachního masa to jenom potvrzuje. Lahůdky z kachního masa uspokojí i ty nejnáročnější mlsouny.

Add comment